Bezpečně u vody

Bezpečně u vody

4. 7. 2024
Osvěžení vodou v parných dnech láká kde koho. A není se čemu divit, co jinýho taky v těch vedrech dělat. V dnešním článku se budeme zabývat bezpečností u vody, aby se nikoho nic nestalo a nikdo z vás neměl zkažený prázdniny. Protože úrazy u vody můžou být velmi nebezpečný a proto je potřeba vědět, jak se u vody správně chovat.

 

Je úplně jedno, kde se rozhodneš trávit čas u vody. Jestli u přírodního koupaliště nebo u klasickýho koupaliště ve městě nebo v nějakým aquaparku. Všude je potřeba dbát zvýšený opatrnosti a důležitý je vědět, že se můžeš koupat pouze tam, kde to je povolený.

Nechoď k vodě a do vody sám/sama

Pokud se rozhodneš vyrazit se osvěžit, jdi s partou. Je to bezpečnější, můžete se navzájem hlídat a snižujete tím riziko toho, že by se někomu z vás mohlo něco stát. A kdyby se nedej bože něco stalo, tak ten další ti může pomoc. Ideální je, aby s vámi byl nějaký dospělák, pokud nejsi dospělák sám.

Jak se chovat při koupání v rybníku/přírodním koupálku:

Pokud neumíš plavat, tak se ještě nic neděje. Možná se u tebe ve škole pořádají plavecký kurzy. Zkus se na to zeptat a tam tě naučí plavat i to, jak se správně chovat ve vodě. Nebo zkus poprosit někoho z rodičů nebo známých, kteří plavat umí, jestli by tě plavat nenaučili. Pamatuj na to, že jako neplavec bys měl/a mít plavecký pomůcky (rukávky, kruh, vestu nebo různý hady do vody, kteří nadnášejí).

Pokud si nevěříš jako plavec, tak se nestyď a pořiď si nějaký pomůcky, který ti budou pomáhat. Nestojí to svět, stojí to v rozmezí 100 až 300 Kč.

Nikdy neskákej, tam ke to neznáš! Tímhle způsobem, že někdo skočí do vody, se stávají těžký úrazy a to fakt nechceš. Pokud jsi někde na koupališti, kde dovolují skákání do vody, tak i přesto to zvaž, jestli to zvládneš. A ujisti se, že svým skokem neohrozíš ostatní.

Pokud pojedeš na nějaký výlet na loďce nebo na šlapadle, tak měj záchrannou vestu! A nepluj sám, vždycky buďte alespoň ve dvou. A nepluj tam, kde to neznáš nebo by si nebyl/a z břehu vidět.

Pokud jsi unavený/á nebo úplně rozpálený/á ze sluníčka, tak není dobrej nápad chodit do vody. Tvoje tělo může dostat nějaký šok nebo se ti může ještě přihoršit. Choď do vody jen v momentě, kdy se cítíš dobře a nejsi unavený/á.

Nekoupej se ve špinavé vodě, můžeš z toho mít zdravotní problémy.

Jak se chovat při koupání v aquaparku/na koupališti:

Při použití atrakcí (tobogánů, skluzavek, apod.) v aquaparku je třeba se řídit pokyny pracovníků nebo pokyny, které jsou všude rozvěšené. Pokud si nejsi jistý/á jestli můžeš atrakci použít, tak se zeptej plavčíka, který ti poradí.

Všímej si, zda můžeš třeba z okraje bazénu skákat, abys neměl/a zbytečnej průšvih

Po areálu neběhej, většinou je podlaha dost kluzká a neštěstí by mohlo být na světě.

Po příchodu na koupálko si svoje věci uschovej do uzamykatelné skříňky, nenechávej je volně ležet na dece. Pokud ale není možnost skříňky, pečlivě svoje věci uschovej alespoň do báglu a ten přikryj dekou a neber si na koupálko větší obnos peněz, mobil, apod. Při koupání u rybníka nebo u bazénu nezapomeň na ochranu před sluníčkem a přibal si opalovací krém s vysokým UV filtrem (alespoň 30), sluneční brýle, nějakou pokrývku na hlavu a krém po opalování. Nesmíš zapomenout na dostatečný pitný režim!! Při používání sprchy na koupališti se vybav žabkami nebo jinou obuví do sprchy, pokud si nechceš odsud odnést nějakou plíseň.

Jak teda na bezpečný čas u vody?

  • Choďte alespoň ve dvou
  • Používej plavecký pomůcky, pokud plavat neumíš nebo si nejsi jistý/á.
  • Vždy používej záchrannou vestu na loďkách, šlapadlech
  • Dostatečný pitný režim, pokrývka hlavy, opalovací krém by měli být tvý nej kámoši
  • Nechoď do vody, která je špinavá a nekoupej se tam, kde je to zakázaný
  • Neskákej tam, kde to neznáš
  • Na koupališti a v aquaparku se řiď tabulkami s pokyny nebo se řiď pokyny plavčíků
  • Nechoď do vody, pokud jsi unavený/á nebo rozpálený/á ze sluníčka

Chceme si přece léto co nejvíce užít a zažít skvělé osvěžení v teplých slunečných dnech při koupání u rybníka nebo v bazénu. Bezpečnost při koupání je dost důležitá, vždyť pobyt u vody nám přináší spoustu nezapomenutelných zážitků. Nás můžeš v průběhu léta potkat na Sluneční pláži, když bude vedro, takže budeme rády, když se tam uvidíme!

Teréňačky Zuzka a Týna

X