Co dělat, když nedopadnou přijímačky?

Co dělat, když nedopadnou přijímačky?

19. 4. 2024
Jelikož se změnil systém, jak se podávají přihlášky na střední školy, změnil se i způsob toho, co dělat, pokud se člověk nedostane na žádnou školu. O tom, jak se to změnilo, a co tedy dělat, když se nikam nedostaneš, si povíme v dnešním článku.

 

Přihláška – sestavení škol podle toho, kam chceš nejvíce

Letos se změnil systém přihlášek na střední školu. Přihlášky se mohly podat tři, a pořadí škol na přihlášce se řadilo podle toho, kam chceš nejvíce. Tedy na první místo si umístil školu, kam se chceš dostat nejvíce, na druhou o trochu méně a třetí zase o trochu méně. Toto pořadí je důležité pro určení, na jakou školu/obor budeš přijat. Pokud budeš „nad čarou“ ve více oborech, automaticky budeš přijat do toho z nic, který jsi označil/a jako první. Nejde to už měnit, nemůžeš si to už poté rozmyslet. Jen se poté přijetí vzdát, když na tu danou školu nebudeš chtít nastoupit. To si popíšeme níže. Do zbývajících oborů totiž nebudeš moct být v daném kole přijat/a. Pokud se nedostaneš do školy, kterou máš na prvním místě, ale do druhé ano, budeš přijat/a na tu školou, kterou máš na druhém místě. A to pokračuje i dále. Celé to závisí na tom, jak má daná škola nastavené přijímačky a na tom, jak napíšeš přijímačky. Pokud škola nemá přijímačky, tak na závisí prospěchu z vysvědčení z osmé a deváté třídy. To určí nějaké pořadí a pak přijde na řadu právě hodnocení tvých přihlášek, tedy jakou školu, jsi určil/a jako první, druhou a třetí. Na základě toho všeho systém určí, na jakou školu budeš přijat/a. Je to hodně složité, a funguje to na základě nového počítání, které se nastavilo, aby to šlo, co nejlépe. Jak to vlastně funguje, se můžeš podívat v následujícím videu.

NOVÝ ALGORITMUS pro přijímací zkoušky | jaknaweby (youtube.com)

A co tedy dělat, když se nedostaneš ani na jednu ze tří škol nebo na školu, kterou jsi chtěl/a nejvíce?

To, jak přistupovat k tomu, když se nikam nedostaneš, se také změnilo, právě díky novému systému přihlášek a přijímaček. V minulých letech se podávalo odvolání, když byl uchazeč "pod čarou" a doufal, že se do oboru nezapíše (neodevzdá zápisový lístek) dostatečný počet uchazečů, aby byl posunut v pořadí "nad čáru". Zápisový lístek se ale zrušil, protože odvolání už nemá smysl, protože všechny místa jsou už obsazené, právě díky tomu, že postupně se plní místa, podle přijímaček (prospěchu) a pořadí škol, které jsou na přihlášce. Zaplní se tak postupně tolik míst, kolik škola chce přijmout žáků. Takže podávat odvolání z kapacitních důvodů už nelze.

A jak tedy na to?

  1. Vzdání se přijetí v 1. kole

Pokud budeš přijat na střední školu, kam nechceš jít nebo nemůžeš na ní nakonec nastoupit, můžeš se vzdát přijetí. Tím, že se vzdáš přijetí, tak v prvním kole nejsi nikam přijat a můžeš poté podat přihlášky do druhého kola. O tom, jak podat přihlášky do druhého kola si povíme ještě níže. Tím, že se vzdáš přijetí, tak uvolníš místo v daném oboru, ale neznamená to, že může být někdo přijat ještě v prvním kole, tím, že se pořadí posune. To teď už takto nefunguje. Když se na daném oboru uvolní místo, škola vypíše druhé kolo a může uvolněná místa obsadit až na základě přihlášek v druhém kole. Pokud se vzdáš přijetí, nemáš jistotu, že daná škola na daný obor, který chceš, vypíše druhé kole. Mohou obsadit u vše v prvním kole.

  1. Druhé kolo přihlášek

Druhé kolo přijímacích zkoušek slouží výhradně těm, kteří nebyli přijati v prvním kole na žádnou školu nebo se vzdali přijetí. Mohou se hlásit i ti, kteří se v prvním kole nehlásili nikam, ale nemohou na maturitní obory, protože v prvním kole nedělali jednotnou přijímací zkoušku. Mohou se tedy hlásit jen na nematuritní obory. U přihlášek v druhém kole musí škola zohlednit výsledky jednotné přijímací zkoušky z prvního kola. Můžeš opět podat 3 přihlášky na maturitní/nematuritní obory a až 2 přihlášky na obory s talentovou zkoušku. Záleží ale na volných místech. Jestli daná škola na daný obor vůbec bude vypisovat druhé kolo přijímaček. Termín zahájení druhého kola je 20. května 2024. Škola zveřejní seznam volných míst, a pak se na ně můžeš přihlásit. Přihlášky v druhém kole můžeš podat do 24. května 2024. Školní část přijímaček se poté koná od 8.-12. června na daných středních školách, kde druhé kolo vypíšou.

A co dělat, když se nikam nedostaneš ani ve druhém kole?

Když škola neobsadí všechna místa ve druhém kole, můžeš vypsat ještě třetí kolo. Třetí kola nejsou nějak zvnějšku řízena, takže záleží na dané škole, kdy ho vypíše a jak bude probíhat. Do třetího kola se můžeš dostat i tak, že se opět vzdáš přijetí ve druhém kole, když nebudeš spokojený se školou, kam se dostal/a. Hrozí ale, že už nemusí být žádná volná místa nebo nemusí daná škola ani vypisovat třetí kolo. Přihlášku může podat už jen písemně, buď osobním doručením na školu, nebo poštou. Elektronické podání už není možné. Počet škol a oborů, na které se můžeš přihlásit, není nijak omezen. Pokud jsi přijat na nějakou školu ve třetím škole, už se nemůžeš vzdát přijetí, protože další kolo již nebude.

Hlavně se nevdávej, možnosti tu jsou a mysli i na sebe

Je jasné, že nepřijetí na školu, na kterou jsi chtěl/a nebo to, že se nedostaneš na žádnou školu, je náročná situace. Je tedy důležité myslet i na sebe. Je pochopitelné, že můžeš cítit zklamání, vztek, lítost, že se ti bude chtít třeba brečet či křičet. Je tedy super věc, když budeš svoje emoce ventilovat. Neboj se prostě se vybrečet, nebo vykřičet. Zkus nějaké techniky, které ti pomohou. Ať už to bude dýchání, mlácení do polštáře, procházka nebo to, že si dáš něco dobrého k jídlu. Zkus dělat to, co máš rád/a, trávit čas se svými blízkými, kteří tě umějí podpořit. Úplně cokoliv, hlavně na to nebuď sám. Zjisti si, jaké máš možnosti. Ty už jsme poslaly výše. Hlavně neúspěch u přijímaček vůbec neurčitě to, jak jsi dobrý, jak budeš zvládat cokoliv v životě, a nesnižuje to tvojí hodnotu. Jsi pořád stejný/á taková jaká jsi, se vším všudy. Máš pořád stejnou hodnotu. Jen nastala nějaká chybička, něco nevyšlo. Buď ses třeba hlásila/a na školu o které je velký zájem a šance na přijetí byla už dopředu malá, nebo ti prostě nesedly otázky, i to se stává i těm nejlepším. Nevěš tak hlavu, možnosti tu jsou a třeba se zrovna dostaneš na školu, která bude přímo pro tebe. A když ne, i tak se s tím dá něco dělat. Ale pořád si zasloužíš užívat si života, chodit ven s kamarády, koukat na filmy, dělat cokoliv tě baví. Na to nezapomínej a netrestej se.

Neboj se nás obrátit, kdyby tě cokoliv, ohledně tohoto tématu zajímalo!

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X