Happy slapping

Happy slapping

24. 5. 2024
Slyšel/a jsi někdy o happy slappingu? Bylo to tady spíše už dříve, takže teď možná nevíš, o čem je řeč. Ale tyto útoky se neustále vrací a přibývají, takže je dobré si o tom povědět více. Vysvětlíme si, o co se jedná, a jak se proti tomu můžeš bránit.

 

Co to je happy slapping?

Happy slapping v překladu znamená „spokojené fackování“ a jedná se o předem naplánované fyzické napadení. Oběť nic netuší, že se o tom takhle domlouvají a to napadení poté natáčeno na mobil a jako záznam dále šířen na internetu, například umístěn na Youtube. Původně se to objevilo v Londýně a to už v roce 2004. Poté se to rozšířilo po celém světě a útoky začínaly být čím dál tím více agresivnější, dokonce jedno skončilo smrtí. Tito agresoři byli i za svůj čin odsouzeni k odnětí svobody a umístěni do vězení. I když tyto útoky postupně ubily, i tak se ale objevují. Jedná se o stovek případů ročně. Takže je důležité i tomto vědět. Děje se se to stále, a to hlavně ve spojitosti s klasickou šikanou a kyberšikanou. Je to tak, že parta ze školy se domluví, že napadnou někoho dalšího ze školy, a to většinou po vyučování v blízkosti školy, a pak to udělají. Útok pak natáčí na mobil a šíří to dále. Na rozdíl od dřívějšího happy slapingu, který se šířil veřejně na internetu, tohle video se šíří v rámci třeba jen té party, dalších kamarádů nebo ve škole.

Šikana a kyberšikana

Šikanu a kyberšikanu už jsme v našich článcích zmiňovali už hodněkrát, tak jen to tady okrajově zmíníme. Šikana je jakékoli chování, které se děje opakovaně, a jehož záměrem je ublížit, ohrozit, ponižovat nebo zastrašovat jiného člověka či skupinu lidí. Kyberšikana je vlastně druh šikany, která se děje prostřednictvím elektronických medií, tedy přes mobil, počítač apod. a odehrává se na internetu. Tak, jak vidíš happy slapping splňuje obojí, protože se to odehrává sice venku a je tam fyzický útok, ale zároveň se to natáčí a šíří třeba na sociálních sítích.

Jak se můžeš bránit?

Důležité je hlavně nemlčet, ať už se to stane tobě nebo někomu jinému, nebo budeš svědek něčeho takového. Můžeš to říct doma rodičům, ve škole někomu, komu věříš a ti to pak mohou nahlásit na Policii, protože se, podle trestného zákoníku, jedná o trestný čin. Policie ho poté může nějak řešit, i dokonce třeba stáhnout video, aby nebylo dále šířeno apod. Takže určitě nemlč, i když to může být těžké. Vezmi si třeba sebou i někoho blízkého, kdo při tobě stát, když budeš někomu říkat, co se stalo.

Zároveň se také můžeš zaměřit na to, jak tomu předcházet. Dnes je totiž třeba velice snadné někoho najít, na základě různých sociálních sítích, a informací, které na nich sdílíš. Například když na IG dáš do příběhu polohu, kde se nacházíš nebo Snapchatu sdílíš polohu s ostatními, a oni pak vidí na mapě, kde se aktuálně nacházíš. A to je hodně nebezpečné nejen mezi přáteli, ale hlavně, když máš veřejný profil. Může pak úplně kdokoliv vidět, kde se nacházíš. Proto je důležité, nesdílet polohy míst, a když už ano, tak třeba jen v rámci rodiny, a opravdu dobrých přátel. Polohu míst si tam můžeš vypnout, a také nastavit, kdo chceš, aby jí viděl a neviděl. To samé pak na Instragramu. Je to docela populární si do příběhu dávat tu polohu, ale opět všem tak říkáte, kde se nacházíte. Takže si to rozmysli, až jí tam budeš dávat.

Mysli na to a zkus se, co nejvíce chránit.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X