Jak poznat podvodné obchody na internetu?

Jak poznat podvodné obchody na internetu?

15. 3. 2024
Dnešní článek naváže na článek z minulého týdne, kde jsme se věnovali bezpečnosti plateb přes internet. A teď když už víme, jak si chránit svoje úspory, tak se teď podíváme na to, jak rozpoznat podvodné e-shopy. Jdeme na to!

Co je to e-shop?

Pro většinu známá věc, ale není nad to si to zopakovat. E-shop = internetový obchod. Takový internetový e-shop slouží k nabídce a vyhledávání zboží nebo služeb. Člověk si je po internetu může objednat a na většině e-shopů i rovnou zaplatit.

Online nakupování je v dnešní době dost populární. Je to rychlý, přehledný, čloívěk má větší výběr než v kamenných obchodech a pak rozhoduje i ceny. Na e-shopech je to často levnější než kdyby sis zboží chtěl pořídit v klasickým obchodě. Ale pozor! Prodej přes internet s sebou nese určitý nástrahy, na který by člověk měl myslet a dávat na to pozor.

Pamatuj, tohle se muže stát opravdu komukoli. I člověku, který si na to dává opravdu pozor, aby někomu nenaletěl. V dnešní době jsou podvodníci čím dál tím víc rafinovanější a je těžké je rozpoznat. Stává se, že se vydávají za oficiální obchod, který máš prověřený, a liší se pouze drobnostmi, kterých si nemusí člověk hned všimnout a může být problém na světě.

Jak poznat podvodný e-shop?

  1. Antivirový program a spamový filtr – je důležitý tohle mít nainstalovaný ve svém telefonu nebo počítači. Prostě v jakýmkoli elektronickým zařízení, který používáš.
  2. Zkontrolovat „pravost“ webové stránky – než někam vyplníš jakékoli údaje, zkontroluj, jestli se webová stránky shoduje se všemi kontaktními informacemi, které obchod uvádí
  3. Zkontroluj, jestli e-shop nebo webová stránka má kontaktní údaje a v jaké formě – pokud je na stránkách pouze kontaktní formulář, tak bacha!
  4. Pravopisné chyby a překlepy – to je asi všem už známí, pokud se někde často objevují slova, věty, ve kterých se objevují chyby nebo věty nedávají smysl, tak se pravděpodobně jedná o podvod!
  5. Obchodní podmínky – na stránkách musí být podle zákona uvedeny!
  6. Velmi nízké ceny – na to taky pozor, pokud je něco opravdu hodně levné, zbystři!
  7. Ověř si existenci e-spohu – na stránkách Justice.cz nebo u ČOI (https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/)
  8. Recenze – zlatý dobrý recenze. Ty jsou základem všeho. Pokud jsou recenze velmi negativní nebo tam u e-shopu žádné nejsou i to může být jeden velmi dobrý ukazatel toho, že se jedná o nevěrohodný obchod

Odkazy se stránkami, kde mají podrobné informace o tom, na co si dát pozor:

Máš zkušenosti s nakupováním přes e-shop? Poznáš věrohodný e-shop od podvodného? Stalo se ti někdy, že jsi nakoupil/a, bohužel, na špatných stránkách a zboží ti nedorazilo nebo byl s tím jiný problém?

Napiš nám a můžeme to probrat!
Teréňačky Zuzka a Týna

X