Jak se připravit na festival?

Jak se připravit na festival?

26. 7. 2024
Léto je v plném proudu a k létu patří i různé fesťáky. Tak si v dnešním článku povíme, jak se na něj připravit, a co všechno si dám na festivalu pozor.

 

Na co si dát pozor

  1. Plánovat předem – Tento bod je docela důležitý. Když víš, že budeš chtít jít na nějaký festival, je důležité plánovat předem. Koukat na vstupenky, abys měl/a ty nejlevnější (čím dřív se je koupíš, tím zaplatíš méně). Pak se podívat, kde se festival koná, a zjistit, jak se tam dostaneš. Popřípadě pokud je festival na více dní, tak si zajistit ubytování. Kouknout i na pravidla, které se musí na festivalu dodržovat. Například co můžeš a nemůžeš vzít sebou, abys poté nebyl/a překvapena.
  2. Hlídat počasí – zdá se to jako banalita, ale raději před odjezdem koukni na předpověď počasí. Koukni na to, jak má být v tom místě, kam jedeš. Neznamená to, že u tebe svítí sluníčko, že tam na festivalu bude taky. Jasně, že se to může změnit ze dne na den, ale tak určitě, alespoň budeš vědět orientačně, jak má být. Jestli vedro nebo zima, a pršet celý den apod.
  3. Ochrana sluchu – Tohle je velké téma, které se často řeší, jestli ochranu na sluch ano či ne. Někteří nedokážou dopustit nad špunty do uší a jiní od nich nechtějí ani slyšet. Za nás je to určitě dobrá věc. Na většině festivalů jsou dokonce k sehnání špunty do uší zdarma. Nejlépe je ale pořídit si takové, u kterých lze nastavit utlumení basů a jejich síla. Nemusíš se bát, že si hudbu tolik neužiješ, opak je pravdou. Hudbu i tak si užiješ naplno, jen neuslyšíš tak silné basy, které ničí uši, a mohou i trvale poškodit sluch. Dobré je, že tě ani nebude tolik bolet hlava, která často při poslouchání hlasitých basů bolí.
  4. Vhodné oblečení – Jasně, každý chce na festivalu vypadat dobře, ale zkus se zamyslet také na tím, aby to bylo pohodlné oblečení, a také nějaké, které se když tak může zničit. Může se stát, že tě někdo polije, nebo třeba pocáká kečupem, a tak by to mělo být oblečení, které ti nevadí, že když tak budeš muset vyhodit. Jasné také je, že oblečení se přizpůsobuje tomu, na který festival jdeš (rockové, metalové, elektronické). Dále je potřeba myslet na boty, aby byly, co nejpohodlnější, a zároveň takové, které se mohou i trochu zabahnit, kdyby třeba pršelo. Určitě stojí mít něco na přezutí, popřípadě holinky. Mysli i na šperky. Neber si nějaké drahé, protože je můžeš ztratit nebo ti je může někdo bohužel ukradnout.
  5. Naplánovat si harmonogram – Tento bod je jen na tobě, jestli ho budeš chtít dodržet nebo ne. Nám přijde dobré, se před festivalem kouknout, jaké všechny kapely tam jsou, a v jaký čas a sestavit si, pomyslný harmonogram toho, na jaké kapely půjdeš. Jasně, že to může změnit na místě, ale budeš mít větší jistotu toho, že třeba stihneš všechno, co chceš, a nebudeš jen tak pobíhat po areálu.
  6. Ochrana proti slunci – Jelikož festivaly se konají v létě, často s tím je spojené i sluníčko. Tak nezapomeň použít opalovací krém s dostatečně vysokým faktorem, dále také pokrývku hlavy a sluneční brýle. Zkus taky nebýt na přímém slunci pořád, a vyhledat i stín.
  7. Bezpečnost – Dej pozor na krádeže. Neměj u sebe moc velkou hotovost a mobil raději měj vždycky zamknutí. Pokud odcházíš od svých věcí, ujisti se, že je někdo pohlídá. A kdyby náhodou ti někdo něco ukradl, dopředu si vymysli krizový plán, co budeš dělat. Můžeš se i předtím pojistit proti krádeži mobilu, peněženky.
  8. Opatrně na seznamování – Pokud se s někým novým seznámíš, tak je to super, ale pořád mysli na to, že danou osobu ještě moc neznáš. Než s ní půjdeš sám/sama, tak dopředu řekni kamarádům, kam jdeš, a s kým.
  9. Pití a strava – Festival je často spojený s pitím alkoholu. Dej ale pozor a nepij moc. Také nekombinuj druhy alkoholu, a hlavně pij i nealko. Dobrá je voda, a to i z toho důvodu, že je vedro a sluníčko. Nezapomeň také na jídlo. Kdybys je pil a nenajedl se, by nedopadlo dobře.

Co si vzít sebou

Záleží, jestli jedeš na více dní nebo jen na jeden. Pokud na jeden den, stačí si vzít nějakou pláštěnku, nějakou mikinu, pokrývku hlavy, opalovací krém a powerbanku. Popřípadě nějaké léky, které je potřeba, abys měl/a mít u sebe. Pokud jedeš na více dní, určitě je potřeba, aby sis zabalil/a více věcí. Když budeš spát ve stanu, nezapomeň si sbalit spacák, nějaké náhradní oblečení a boty, ručník, hygienické potřeby, nějaké vlastní nádobí na jídlo a pití. Dále se bude hodit toaletní papír, nebo kapesníky. Určitě je dobré také si vzít sebou nějaké jídlo a pití. A nezapomeň na ty věci, které jsme výše, ty jsou vždycky potřeba.  

Tak co, vyrážíš letos na nějaký festival?

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

 

 

X