Koho mám ve škole?

Koho mám ve škole?

5. 4. 2024
Dnešní článek budeme věnovat tomu, koho všechno ve škole máš, s kým se můžeš potkat a co s ním řešit. No, asi ti je jasný, že se nebudeme bavit o učitelích, jako takových, co tě učí třeba na matematiku. Probereme speciálního pedagoga, výchovného poradce, školního psychologa a metodika prevence.

 

Nicméně! Spolužáci a učitelé všeho druhu jsou ve škole moc důležitý! Nejen, že tě něco naučí (i spolužáci), ale k někomu z nich si můžeš vytvořit důvěru a tu třeba někdy budeš potřebovat nebo budeš chtít využít. Ale dnešní článek bude odbornější, neboj, to dáme!

Školní speciální pedagog

Speciální pedagog je ve třídě od toho, aby pomohl žákům, který mají speciální poruchy učení. Například mají dyslexii, dysgrafii, dyskalkulii apod. Speciální poruchy učení (SPU) nesouvisí s inteligencí jedince! Neznamená to, že je hloupí!

Školní speciální pedagog společně s třídním učitelem jsou ve třídě od toho, aby rozpoznali, jestli tam nemá někdo s něčím problém, který poté následně řeší. Může odkázat žáka s rodiči do pedagogicko-psychologické poradny (PPP) nebo do speciálně-pedagogického centra (SPC), kdy zjistí například jakou poruchu učení má a jak s ní pracovat.

Školní psycholog

Školí psycholog je člověk, který má vystudovanou psychologii. Na škole by učit neměl a ani by neměl suplovat. Většinou ve škole školní psycholog nepracuje na plný úvazek. To znamenám, že tam nemusí být každý den, ale jen některý dny a hodiny. Proto je důležité před návštěvou si zjistit, kde ho ve škole zastihneš.

Školní psycholog neřeší pouze tom, že někomu nejde učení nebo je v něčem pozadu. Pomáhá žákovi, pokud se třeba necítí ve škole dobře psychicky. Například je často smutný, přestal se bavit se spolužáky. Prostě ho evidentně něco trápí a od toho tu je školní psycholog, na kterého se může obrátit.

Na školního psychologa se může obrátit nejen žák, ale i rodič nebo učitel. Rodič například proto, že zjistí, že jeho dítě je doma před odchodem do školy smutné, často pláče a chce si s ním poradit, co má dělat. A učitel může přijít s podobným problémem. Například si učitel v hodině všimne, že žák, který se dříve běžně zapojoval a teď se nezapojuje vůbec. Situací je fakt hodně, tohle jsou jen příklady.

Je důležité, abys věděl/a, že pokud chce žák navštívit školního psychologa, tak potřebuje psycholog písemný souhlas od zákonného zástupce, že tam jeho dítě jde. Pokud nejde o nějakou akutní krizi, tam ten souhlas není vyžadován. Školní psycholog je vázán mlčenlivostí a zároveň má ohlašovací povinnost (pokud zjistí, že se jedná o nějakou trestnou činnost, tak to musí nahlásit). Pamatuj, že školní psycholog může kontaktovat rodiče nebo někoho, kdo se o tebe stará a může s ním řešit, co jste spolu si povídali.

Výchovný poradce

Výchovný poradce je na škole od toho, když žák začne mít problémy s chováním. Například nedodržuje pravidla, nerespektuje autoritu (např. učitele). Projevy v chování můžou být různé. Dítě může sprostě nadávat nebo používat násilí. Rozbíjí věci nebo někomu se pokusí ublížit. Výchovný poradce se může spojit i s rodiči a společně s nimi to řešit a hledat způsoby řešení a pomoci dítěti.

Výchovná poradce poskytuje i kariérní poradenství. To znamená, že když žák řeší, co bude studovat dál například, tak se může obrátit na výchovného poradce, který mu s tím pomůže a pomůže ho nasměrovat.

Metodik prevence

Metodik prevence zajišťuje ve škole preventivní programy ve třídách, které můžou být na různá témata. Alkohol, kouření, sex, šikana apod. v podstatě cokoli, co tě napadne, tak na to může být preventivní program.

Zároveň metodik prevence řeší i tyto věci pokud zjistí, že se ve škole dějí. Řeší tedy šikanu, kyberšikanu, kouření o přestávkách apod.

Nezapomínej, že tito lidé, kteří mají jednu z těchto funkcí, mohou kontaktovat rodiče. Proto si vždy ověř, zda je vše opravdu mezi vám, nebo to bude muset ten člověk říct někomu někomu u tebe doma (zákonnému zástupce/opatrovníkovi). 

Odkaz:

https://sancedetem.cz/jak-vam-muze-pomoci-skolni-poradenske-pracoviste#psycholog

Zuzka a Týna

X