Letní olympijské hry 2024 v Paříži

Letní olympijské hry 2024 v Paříži

19. 7. 2024
Olympiáda. Sen každého vrcholového sportovce. A o splnění snů se teď pokusí soutěžit několikaset nejlepších sportovců z celého světa! Letos nás čeká letní olympiáda, které se uskuteční v Paříži. Takže let‘s go!

Letní olympiáda

Letní olympiáda nebo taky Letní olympijské hry se konají každé 4 roky v létě. Je to jedna z nejdůležitějších mezinárodních (že se jí účastní spousta zemí na světě) sportovních událostí na světě. Těchto her se účastní spoustu zemí a soutěží ve všech možných disciplínách s nejlepšími sportovci z celého světa. Najdeš zde opravdu mnoho sportů – tenis, gymnastiku, plavání, cyklistiku, judo, šerm, atletiku, basketbal, veslování a mnoho dalších sportů!

Historie

Olympijské hry mají bohatou minulost. Jejich minulost zasahuje až do 8. století před naším letopočtem, kdy se konaly první olympijské hry v Olympii v Řecku. Moderní olympijské hry vznikly poté v roce 1896 a konaly se v Athénách v Řecku. Z toho vyplývá, že kolíbkou těchto her je Řecko.

Pět barevných kruhů

Typické pro olympiádu je 5 protínajících se kruhů. Víš, co to znamená? Každý z kruhů představuje totiž jeden kontinent na planetě. Modrý kruh – Evropa, Žlutý kruh – Asie, Černý kruh – Afrika, Zelený kruh – Austrálie Oceánie, Červený kruh – Amerika.

Letní olympijské hry Paříž 2024

Motto olympiády: „Venes partager“ = Pojďme sdílet

Počet sportů: 23

Počet disciplín: 329

Letní olympiáda v Paříži začne 26. července a skončí 11. srpna. Většina soutěží bude probíhat na stadionu Stade de France.

Paříž se stane v historii teprve druhým městem, ve kterém se olympiáda bude konat již po 3! Předtím se letní olympiáda konala v Paříži v roce 1900 a 1924. takže letos to bude 100 let od poslední letní olympiády v Paříži!

Zahajovací ceremoniál her v Paříži 2024 bude přelomový! Velká premiéra čeká na hrách na breakdance, který se stal olympijským sportem a stejně tak i BMX freestyle. Stejně jako v Tokiu (letní olympiáda z roku 2021) se bude soutěžit v surfingu, skateboardingu nebo ve sportovním lezení. Naopak nebude se soutěžit v karate ani v baseballu nebo softballu. Důvodem je, že to není tolik populární sport.

Česká republika na olympiádě!

I naše země zde bude mít spoustu úspěšných sportovců, kteří přijedou reprezentovat naší zemi. Máš nějakýho favorita? My fandíme snad úplně všem! Za nás to jsou obrovský borci, kteří museli pořádně makat, aby se na olympiádu vůbec dostali. Ono to není jen tak. Než se člověk dostane na olympiádu, musí vyhrávat a kvalifikovat se mezi špičkou sportovců a teprve pak se může dostat na olympiádu. V odkazech najdeš seznam sportovců, kteří se prozatím kvalifikovali
a dostali na hry.

Odkaz se seznamem našich sportovců:

https://www.olympijskytym.cz/athletes/?olympic=6&searchForm=true&type=az&sort=ASC&show=block#athletes

Podrobnosti od Hrách v Paříži:

https://www.olympijskytym.cz/article/na-co-se-muzete-tesit-v-parizi-zname-rozpis-olympiady

Oficiální stránky olympiády:

https://www.paris2024.org/fr/

Tak kdo, bude koukat a fandit? My určitě ano!

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X