Menstruační pomůcky

Menstruační pomůcky

28. 6. 2024
Dnešní článek bude o menstruačních pomůckách. Objevily se totiž nějaké nové na trhu, které je možno používat, a tak si o nich dneska povíme. Popíšeme si také, jak je správně používat a neboj, připomeneme i ty klasické.

 

Jak vybrat vhodnou menstruační pomůcku

Nejdůležitější je zvolit vhodnou menstruační pomůcku podle toho, jestli dívka je panna nebo ne. Pokud ano, není moc vhodné zavádět něco dovnitř do pochvy, a když ano, tak nějaké třeba mini tampony. Pak je důležité také zjistit, jaká menstruační pomůcka ti bude vyhovovat. Neznáme to, že třeba tvojí kamarádce vyhovují tampony, tobě budou také. Platí to, že každé vyhovuje něco jiného, takže se neboj vyzkoušet toho více, abys zjistila, která ti je nejvíce příjemná.

Menstruační pomůcky, které se umisťují dovnitř

  1. Tampony

Tampony patří mezi oblíbené menstruační pomůcky, protože jsou pohodlné, a zároveň diskrétní. Lze je použít při sportu i koupání, a vhodnější jsou také na delší cestování. Tampony jsou vhodné pro všechny ženy i mladé dívky, které ještě neměly pohlavní styk. Existují totiž různé velikosti, a tak si žena může vybrat, tu velikost, která jí sedí (třeba právě mini), a také vzhledem k fázi menstruace. Ke konci jsou třeba lepší menší velikosti a na začátek menstruace větší velikosti. Tampony nemusí také vyhovovat každé. Nevýhodou tamponů může být to, že některým ženám způsobují nepříjemné pocity suchosti, až bolesti. Jako nevýhoda se také uvádí, že hrozí riziko syndromu toxického šoku (riziko je ale velmi malé a hrozí zejména při nedodržování hygienických doporučení). Tampony nejsou vhodné pro ženy, které trpí alergiemi a záněty. Pokud se rozhodneš pro tampony, je lepší zvolit ty, které jsou z bio bavlny, protože neobsahují různé chemické látky, které bychom si do těla pouštět neměly.

A jak tedy správně zavést tampon? - Před zavedením, si určitě umyj ruce, a pak jednoduše prstem zaveď tampon, co nejdále, aby šňůrka byla venku. Když je nutné tampon vyměnit, jednoduše ho vytáhneš za šňůrku ven. Měly by se měnit každých 4–8 hodin. Tampon by určitě neměl být zaveden déle, zvyšuje se tím riziko různých zánětů a právě také syndromu toxického šoku.

  1. Menstruační kalíšek

Tato menstruační pomůcka, není žádná novinka, už ve 30. letech 20. století si jej nechala patentovat američanka Leona Chalmers. V té době ale tato pomůcka zanikla, protože nebyla mezi ženami populární.  Popularita nastala až v dnešní době, kdy se začal používat k výrobě menstruačních kalíšku, lékařský silikon, a spoustu žen touží volit menstruační pomůcku, která je, více ekologičtější. Pomůcka má tvar zvonečku a vyrábí se právě z hypoalergenních materiálů (lékařský silikon, TPE). Na trhu jsou nejrůznější velikosti, a menstruační kalíšky jsou vhodné, jak pro mladé ženy, kterou jsou ještě pannami, nebo i pro ženy po porodu. Menstruační kalíšek se na rozdíl od tamponů používá opakovaně. Může se zavádět na 4 – 12 hodin. Záleží na síle menstruace. Poté se vyjme, vyčistí a může se použít znovu. Výhodou je, že je to diskrétní, bez zápachu, a také se dá používat při koupání. Nevýhodou ale je, že když třeba nejste doba, nemusí být venku úplně vhodné hygienické podmínky pro výměnu. Kalíšek se totiž, když se vyjme, musí vyčistit, než se znovu použije. Musí se umýt vodou a vhodným tekutým mýdlem. Také někomu může vadit manipulace s kalíškem.

Jak správné zavést kalíšek, a jak ho vyvařit? - Kalíšek se zavádí také do pochvy prstem, ale ne tak hluboko, jako tampon. Vyndáš ho tak, že stiskneš stopku a jednoduše ho za ní vytáhneš. Rovněž je důležitá hygiena rukou. Po skončení menstruace očisti kalíšek čistým alkoholem nebo ho vyvař v hrnci, a to alespoň dvacet minut. To bys měla udělat, i před prvním použitím.

  1. Menstruační houbička

Mořská menstruační houba funguje v podstatě stejně jako běžný tampon, akorát se může používat opakovaně. Je to mnohem lepší než běžný tampon, protože mořská menstruační houba je 100 % přírodní produkt, někdy je právě nazývá i jako přírodní tampon. Její používání sahá až do antiky, takže to vlastně není novodobého. Mořská menstruační houba obsahuje velké množství jódu, a díky tomu je přirozeně antiseptická a antibakteriální. To znamená, že působí jako dezinfekce, která ničí bakterie, plísně, a také zabraňuje vzniku infekcí. Houbička se také dokonale přizpůsobí tvému tělu, takže nebudeš cítit, že máš něco uvnitř. Také netlačí, a nezpůsobuje žádné nepříjemné pocity. Existují i různé velikosti houbiček, takže stačí jen vybrat tu, která ti bude vyhovovat. Můžeš v průběhu menstruace používat různé velikosti, jak budeš potřebovat.

A jak měnit a manipulovat s houbičkou? - Houbička vydrží přibližně 2-6 hodin. Když cítíš, že je potřeba jí vyndat, tak jí jednoduše vyndáš, promyješ pod tekoucí studenou či vlažnou vodou, vymačkáš z ní přebytečnou vodu, a poté můžeš houbičku znovu zavést. Důležité je dodržovat opět hygienu, takže před zaváděním i vyndáním si pořádně umyj ruce mýdlem. Důležitá je i správná péče o houbičku. Po ukončení menstruace, se opět houbička řádně propláchne studenou vodu, a poté se vyčistí v roztoku mořské soli. Houbičku ponoříš do lázně se solí, alespoň na 5 hodin. Poté znovu propláchneš a necháš uschnout na volném vzduchu, na nějakém suchém místě nebo jí můžeš zavěsit do síťového pytlíčku. Jelikož v koupelnách bývá vlhčí vzduch, je lepší ji sušit v lépe větraných místnostech. Není vhodné jí zavírat do skříně, ani jí nesvědčí prudké sušení na horkém topení. Houbička by nikdy neměla nevyčištěná zůstávat na vzduchu. Pokud tedy budeš používat více houbiček v průběhu menstruace, nezapomeň vždycky tu, kterou nepoužíváš vložit do lázně. Jedna mořská houbička (pokud používáš jen jednu), vydrží 6 měsíců, pak je dobré jí vyměnit.

Menstruační pomůcky, které se umisťují vně

  1. Jednorázové vložky

Tyto vložky, jak už název napovídá, se dají použít jen jednou. Existují znovu různé druhy a různé velikosti (denní, noční), a opět, ale ty klasické, komerční obsahují různé chemické složky, které nejsou úplně nejlepší. Lepší je vložka, která je z bio bavlny, protože je daleko příjemnější za nošení, nezapařuje se apod. Ty vložky, které obsahují chemii, tak mohou také způsobit záněty, alergickou reakci. Té, která má citlivou pokožku, nemusí vložka vyhovovat, protože se mohou tvořit opruzeniny.

Co se týče použití, tak vložka se snadno vybalí, odstraní se taková papírová fólie, a přilepí se na kalhotky, a to i takovými křídélky, které vložka má na straně. Po delším používání to už půjde určitě snadno, ale ze začátku, je potřeba to trochu cvičit a dát si pozor, aby se vložka nikam neposunula, aby se případně nestala nějaká nehoda. Vložka by se měla měnit max. jednou za 8 hodin (optimálně je to 4-6 hodin). Nezapomeň jen pak použitou vložku chodit vždycky do koše.

  1. Látkové vložky

Látkové vložky také patří mezi pomůcky, které se dají znovu použít. Fungují podobně jako kalhotky. Po použití je můžeš vyprat v pračce a znovu použit. Jsou z různých textilních materiálů, a tak jsou prodyšné, bez chemických látek. Jsou také velice pohodlné, a různě barevné. Vyrábějí se různé velikosti a různé druhy (denní, noční..) Když je potřeba jí vyměnit, nemusíš se toho bát, protože je možné si na záchod vzít takovou látkovou taštičku z nepropustného materiálu, ve které budeš mít čistou vložku, a tu si vezmeš a do ní dáš tu použitou.  

  1. Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky mají všitou nepropustnou vrstvu. Jsou savé, ale zároveň, také prodyšné, a tím, že mají právě to nepropustnou vrstvu, mohou plně nahradit jiné hygienické pomůcky. Kalhotky jsou velice diskrétní, a také vlastně drží, tam kde mají, nikam se neposouvají, takže riziko nějaké nehody je opravdu minimální. Kalhotky jsou určeny pro všechny ženy bez rozdílu. Fungují velice jednoduše, když cítíte, že je čas je vyměnit (může to být po čtyřech až dvanácti hodinách), jen si je vyměníš za čisté. Akorát před prvním použitím je dobré kalhotky vyprat na 40 °C, bez aviváže, a nechat volně uschnout. Při použití jen stačí kalhotky opláchnout ručně pod tekoucí studenou vodou. Do tří dnů je ale musíš vyprat, klidně i s ostatním prádlem, zase bez aviváže, alespoň na 40 °C. Kalhotky nech volně uschnout, nedávej je na topení, ani do sušičky.  

Tady je takový přehled toho, co je dnešní době na trhu k sehnání, co se týče menstruačních pomůcek. Pokud tě toto téma zajímá více a chtěl/a bys o tom popovídat více, neboj se na nás obrátit.

Teréňačky Zuzka a Týna

X