Pár tipů na zvýšení sebevědomí

Pár tipů na zvýšení sebevědomí

12. 4. 2024
V dnešní době je docela těžké si udržet zdravé sebevědomí. Spoustu lidí se shazuje, a přemýšlí o sobě nehezky. To pak může ovlivňovat i jejich život a zdraví. Na správném a zdravém sebevědomí není nic špatného, i když si docela dost lidí to plete a připadá jim, že sebevědomý člověk je arogantní, bez emocí, nic se ho nedotkne a nerozhodí, a myslí jen na sebe. Co to tedy sebevědomí je, jak ho mít dostatek, ale zase ne moc? Jak si ho zvýšit, když už je to sebevědomí vážně nízké a převažují negativní myšlenky? Tohle všechno si povíme v dnešním článku.

 

Co je to sebevědomí

Sebevědomí vlastně odráží víru v sama sebe, tvé schopnosti. Je to takový pocit jistoty, vnitřní přesvědčení, že jsi schopná/ý vyrovnat se výzvami, dosáhnout cílů a překonat překážky, a to i v situacích, které mohou být těžké. Ovlivňuje to tvoje myšlení, chování a emoce. Zároveň sebevědomý člověk, ví, jaké jsou jeho silné stránky, potřeby, nedostatky a rezervy. Dokáže přijmout sebe takového jaký je se vším všudy (i s těmi nedostatky a nedokonalostmi). Umí pak s nimi pracovat, a ví, co prožívá, jak reaguje. Člověk se pak cítí být více sám sebou, mít větší důvěru v rozhodování a jednání a lépe se vyrovnávat s různými obtížemi, které tento svět přináší.

Jak sebevědomí ovlivňuje tvůj život

Sebevědomí ovlivňuje spoustu oblastí ve tvém životě. Ovlivňuje to vztahy, práci, studium, finanční situaci, trávení volného času, zdraví a celkovou spokojenost v životě.

  1. Vztahy – Míra sebevědomí ovlivňuje tvoji schopnost navazovat nové vztahy. Člověk s nízkým sebevědomím se bojí, co na něj budou noví lidé říkat, jak na ně působí, tak raději se s nikým neseznamuje, a když ano, je v tom hodně nejistý. Ovlivňuje to partnerský vztah. Člověk s nízkým sebevědomím se bojí, že ho partner opustí, tak často žárlí a je na partnerovi závislý. Zároveň člověku s nízkým sebevědomím se v hlavě honí takové myšlenky jako, že si nezaslouží lásku, úžasného partnera/ku.
  2. Práce/studium – Člověk s nízkým sebevědomím má na sebe přehnané nároky ve studiu, i pak v práci. Musí mít nejlepší výsledky, všechno perfektní, a často je pak z toho člověka i workholik. To je člověk, který chodí do práce pořád, je na ní závislý a nemá skoro žádný sociální život a koníčky, neumí odpočívat. Může se to projevovat i tak, že je hodně nejistý v tom, co dělá, že odkládá svoje povinnosti (úkoly ve škole, pracovní povinnosti), může úplně svoji práci a školu flákat, protože si prostě nevěří. Říká si, že na studium nebo práci prostě nemá, že to nezvládne, tak raději nedělá nic. Člověk s nízkým sebevědomím také často zůstává v té samé práci, protože si myslí, že na jinou nebo lepší práci nemá, nezaslouží si vydělat více peněz.
  3. Finanční situace – Finanční situaci právě hodně i ovlivňuje práce. Člověk s nízkým sebevědomím se bojí neúspěchu, takže právě setrvá v práci, kde sice má méně peněz, ale zvládá jí. Neumí si užít peněz, protože se bojí, aby mu vydělané peníze vydržely, cítí se tak být chudý, i když ve skutečnosti být nemusí.
  4. Trávení volného času – Člověk s nízkým sebevědomím neumí odpočívat, pořád musí něco dělat. Taká nezdravě soutěží a to i ve volnočasových aktivitách. Může to být tak, že i raději nic nedělá, protože je nejistý i ve sportech, a tak sedí u televize, počítače, a nic aktivně nedělá.
  5. Zdraví – člověk s nízkým sebevědomím hůře zvládá stres, těžké situace, a je neustále v napětí, protože má strach, že nic nezvládne, a jaké překážky mu zase přijdou do cesty. Proto to ovlivňuje jeho tělesné a psychické zdraví. Je náchylnější k nemocem, mívá více úrazů, pomaleji se ozdravuje.
  6. Spokojenost v životě – Sebevědomí ovlivňuje i to, jak se člověk spokojený a šťastný. Člověk s nízkým sebevědomím moc spokojenosti v životě necítí, vidí spíše všechno negativně, a má pocit, že svůj život moc ani ovlivnit nemůže.

Co může způsobit nízké sebevědomí?

Může to ovlivnit už jen situace, ve které se nacházíš. Například ve třídě, mezi svými si jsi sebou jistější, než když máš kolem sebe úplně novou skupinku lidí. Je běžné, že v těchto chvílích sebevědomí klesne. Mohou to ovlivnit i negativní zážitky z minulosti. Může se jednat o šikanu, týrání, opakovanou kritiku, hlavně od svých blízkých (rodina, kamarády), špatnou výchovu, urážky, diskriminace apod. Ovlivňují to i různé situace v životě, jako ztráta zaměstnání, problémy v partnerském vztahu, nevěra, zdravotní problémy, dlouhodobý stres a problémy ve škole či v práci. Co hodně ovlivňuje sebevědomí je porovnání se s ostatními. A to jak na sociálních sítích, tak např. ve škole, či v práci nebo se sourozenci. Často to pak vede k pocitu, že nejsi dost dobrý/á. Proto je důležité se neporovnávat. Každý je jiný, svůj se svými přednostmi i nedostatky. Každý je dobrý v něčem jiném, vypadá jinak, a to právě dělá člověka originálního a jedinečného, právě takové jaký je. Nezáleží na tom, že někdo je černovlasý, někdo blond a někdo je dobrý v matice a jiný v basketu. Je to tak, a vůbec to nesnižuje hodnotu člověku, právě naopak.

Jak si můžeš zvýšit sebevědomí?

  1. Podívej se na sebe jinak - Lidé s nízkým sebevědomím se často točí v kruhu a vidí na sobě, jen to negativní, a to že nic nezvládají. Zkus se na sebe podívat jinak. Můžeš začít u každodenních maličkostí, co ten den běžně zvládneš. Všechno se počítá. Zvládneš dojít do školy, napsat, písemku, jít na kroužek, dojít domů a tam si třeba udělat úkoly a i pomoct s něčím doma? Už to stojí za pochvalu. Vážně úplně cokoliv, co tě napadne a můžeš si to i napsat, aby to viděl, že je toho opravdu hodně co zvládáš. Můžeš si i sepsat to, co se ti na tobě líbí, a v čem si dobrý. Například, že máš hezké vlasy, umíš hrát fotbal apod. Můžeš se na to pak kdykoliv podívat, když se nebudeš cítit dobře a pochybovat o sobě.
  2. Zkus něco nového – i klidně nějaké výzvy - Postupně, podle toho, jak se budeš cítit, můžeš dělat něco, co obvykle neděláš. Místo toho, abys o přestávce koukal do mobilu, zkus se bavit se svými spolužáky. Vyzkoušej nějaké nové koníčky, jakékoliv sporty, zpívání, malování, úplně cokoliv. I to, co si myslíš, že nevládneš. Uvidíš, že všechno jde, když budeš dělat malé krůčky a postupně se díky novým věcem, které budeš umět, budeš cítit sebevědoměji.
  3. Zkus se chovat, tak, jako by ses už cítíl/a sebevědomě - Představ si, že už sebevědomí máš, a tak podle toho i jednej. Zkus s někým promluvit, s kým si ještě třeba nemluvil/a. Může to být zpočátku děsivé, ale třeba zjistíš, že to není tak strašné a půjde to pak lépe a lépe.
  4. Starej se sám o sebe - Je důležité myslet i na sebe a starat se o sebe. Třeba tím, že budeš pravidelně spát, jíst zdravě, nejen samé brambůrky a fastfoody a také dělat nějakou fyzickou aktivitu. Fyzická aktivita totiž celkově zlepšuje náladu a snižuje stres. Pokud tě hodně ovlivňují sociální sítě a neustále tě to nutí se porovnávat, zkus si od nich dát na chvíli pokoj.
  5. Zaměř se na to, s kým trávíš volný čas - Podívej se na to, s kým trávíš čas, s kým je ti dobře, a s kým to není úplně ono. Nejlepší je totiž to, když trávíš svůj volný čas s lidmi, s kterými je ti fajn, a s lidmi, který tě berou takového, jaký jsi, se vším všudy, a tak můžeš být sám sebou. Pokud máš kamarády, s kterými máš pocit, že se musíš přetvařovat, kteří se shazují apod., raději s nimi kontakt omez a zkus si najít nové kámoše. Může to být i cesta, jak si právě zvýšit sebevědomí.
  6. Noste oblečení, ve kterém se cítíte dobře - Nemusíš nosit, jen nejnovější trendy. Najdi si styl oblečení, které se ti líbí, a ve kterém se cítíš dobře.
  7. Udělej odložené úkoly - Máš nějaký úkol, do kterého se ti nechce, a dlouho ho odlákáš. Tak je právě vhodný čas, to udělat. Když to zvládneš udělat, uvidíš, že se hned budeš cítit více sebevědoměji.
  8. Dělejte si radost - Pokud se ti něco povede, je super, když se nějak odměníš. Může to být úplně cokoliv, udělat pro sebe něco hezkého, co máš rád/a. Něco si koupit, nebo odměnit se nějakou činností, kterou děláš rád/a.
  9. Chvalte sebe i druhé - Pochvala je v našem životě hodně důležitá, proto zkus se chválit, když něco zvládneš. Také pochvalu přijmi, když ti jí někdo dá a neshazuj ji. Zkus chválit i ostatní, nejen sebe.

Jak vypadá zdravě sebevědomý člověk?

Člověk, který má zdravé sebevědomí zná sebe a své silné i slabé stránky, přijímá sebe, úplně se vším. Váží se sebe samého i své práce. Není pro něj důležité, jak ho hodnotí druzí (rodina, kamarádi, kolegové). Je schopný odhadnout na co má a nepřeceňuje se. Nebojí se odmítnutí, zpětné vazby, konfliktů a neúspěchu. Je schopen vyjádřit své potřeby a názory, ale tak, aby to nenarušovalo zase práva ostatních (na jejich názor, potřebu).

I sebevědomý člověk někdy o sobě pochybuje, není robot. Ale chvíle pochyb netrvá dlouho. Dokáží to zvládnout, a pochyby zahnat, protože umí zvládnout své emoce a prožívání. Umí totiž mít ve svém životě nadhled, a snese i právě tu zpětnou vazbu (i když jsou tak nějaké chybičky, které musí napravit). Zhodnotí situaci, poučí se z chyb a jde dál.

Nevěš hlavu, když to nejde

Posilování sebevědomí může trvat delší dobu a je jasné, že to není snadné. Může se stát, že na cestě za zvýšením sebevědomí uděláš nějaké chyby a to je naprosto přirozené. Nic nejde hned a je jasné, že člověk se to bude učit, stejně jako všechno v životě, co děláme. Člověk se učí hlavně díky zkušenostem, které když si získá, se pak z nich poučí a může je použít dál. Důležité je tedy to nevzdávat a nepřestávat s tím.  

A jak to děláš ty, když potřebuješ zvýšit sebevědomí? A cítíš, že ti sebevědomí nechybí nebo chybí?

Pokud tě toto téma zajímá, neboj se nás obrátit.

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X