Poruchy příjmu potravy I.

Poruchy příjmu potravy I.

10. 5. 2024
Následující dva články se budou věnovat poruchám příjmu potravy. Jasně už to tady párkrát bylo, ale pořád je to stejně aktuální téma a není nadarmo si to připomínat. Hlavně to, jak to třeba poznat na ostatních, jak jim pomoct apod. Uvedeme sem i různé formy, které nejsou zase tak známé ve společnosti.

 

Co jsou to poruchy příjmu potravy?

Jsou to vlastně psychické poruchy, pro které je typická neschopnost přijímat potravu v přiměřeném množství. Někteří hladoví, a jídlu se vyhýbají, jiní se snaží zabránit nárůstu hmotnosti cvičením nebo zvracením, a jiní nejsou zase schopné se při jídle zastavit a za krátký čas spořádají, velké množství jídla a nemůžou přestat.

Poruchy příjmu potravy mají společné to, že problém je jídlo, touha po dokonalém vzhledu a zkreslené vnímání vlastního těla. Vše přitom může začínat nevinně, jen snaha zhubnout pár kilo. Tato situace ale se může rychle změnit, v držení nesmyslných diet, nepřijímaní žádného jídla, zvrácení a nadměrnému cvičení, což ovlivňuje psychické i fyzické zdraví jedince.

Různé druhy poruch příjmu potravy

  • Mentální anorexie - Projevuje se tak, že jedinec se snaží úmyslně snižovat svoji hmotnost, tím že snižuje svůj příjem potravy i tekutin, ale také může nadměrně cvičit, a podporovat to projímadly, léky apod. Nejčastěji se anorexie objevuje ve věku mezi 14- 18 lety. Může se ale objevit klidně dříve i později. Často právě začíná jako reakce na nějakou životní situaci, se kterou se jedinec nedokáže vypořádat (rozvod, úmrtí v rodině…) O možných příčinách si ale povíme níže.
  • Mentální bulimie – projevuje se záchvatovitým přejídáním a snaze tomuto čelit úmyslným vyzvracením potravy, ale také vyvoláním průjmů, užíváním projímadel a jiných látek k hubnutí. To vše, aby dotyčný nebo dotyčná netloustl/a. Ten, kdo trpí bulimií, tak si uvědomuje svojí ztrátu kontroly nad jídlem a poté mají pocity viny, za to že se přejedli, a co jedli, a tak poté právě zvrací, používá různé nebezpečné drastické diety, přehnané cvičení, užívání projímadel.
  • Ortorexie - jedná o posedlost zdravou výživou, kdy jedinec není schopný sníst nic jiného než zdravé pokrmy, které považují za vhodné (bio potraviny bez chemie, barviv a hnojiv, bílá mouka).
  • Bigorexie – jde o posedlost vlastní postavou, kdy se jedinec snaží dosáhnout výrazné fyzické zdatnosti a nabrat, co nejvíce svalové hmoty. Objevuje se to často u kulturistů (hlavně u mužů). Užívají steroidy nebo jiné látky na podporu růstu svalové hmoty.
  • Drunkorexie – tato forma chování kombinuje strach z přibírání a touhu dopřát si ve větším množství alkohol. Z toho důvodů tito jedinci přijímají malé množství jídla, aby snížili příjem a mohli si tak dovolit zkonzumovat větší množství alkoholu, který je hodně kalorický.
  • Záchvatovité přejídání - jedná se o záchvaty přejídání, kdy jedinec během krátké doby sní velké množství jídla a většinou zkonzumuje více jídla než jiní lidé běžně.
  • Přejídání spojené s jinými psychickými poruchami – například deprese, úzkosti apod.
  • Zvracení spojené s jinými psychickými poruchami – většinou to bývá reakce na stres.
  • Syndrom pervazivního odmítání – jedinec odmítá vykonávat základní činnosti jako je právě konzumace jídla, mluvení nebo chůze
  • Restriktivní porucha příjmu potravy (ARFID) – jedinec neřeší svůj vzhled a hubnutí, ale vyhýbají se kvůli tomu, jak vypadají, jak chutnají. Často je spojené s nějakým negativním zážitkem z minulosti.

Možné příčiny poruch příjmu potravy

Příčin může být hodně a mohou se i kombinovat, nějaké z nich zde teď popíšeme:

  • Tělesné dozrávání v pubertě a necitlivé reakce na ně - převážně ženy, ale i muži se během puberty mění. Naberou více váhy, zakulatí se, zvětší se jim boky a prsa apod. Není na tom nic špatného, stane se to úplně každému. Někdo se změní více někdo méně, každý z nás to má jinak, individuálně. Není na tom, vážně nic špatného. Bohužel se stává, že dívky i chlapci setkávají s necitlivými reakcemi od okolí (jak už ve třídě, doma apod.). Tato necitlivá reakce (např. zesměšňování, odsuzování, nezájem), může vést k tomu, že dotyčná nebo dotyčný si začne hlídat váhu, a postupně to může vést k poruše příjmu potravy.
  • Porovnání se s ostatními – s tím souvisí i porovnání se s ostatními. Nikdy se proto s nikým neporovnávej. Každý jsme individuální a vyvíjíme se, každý jinak, po svém. Stejně jako někdo má modré oči a jiný hnědé, tak je to i s postavou, váhou, a dalšími věcmi. Jsme svoji a každý je originál a to je na tom právě to krásné. Takže se vážně s nikým neporovnávej. Ani ve svém okolí, ani na soc. sítích. Na sociálních sítích všechno vypadá dokonale, ale vůbec nevíš, jestli to není fake nebo, co vlastně za tou fotkou je. Může to být i tak, že ten na té fotce nebo ta, před tou fotkou týden nejí, a to není dobře. Takže mysli na to, a rozhodně se s nikým neporovnávej.
  • Hubnutí prostřednictvím různých diet, které nemusí fungovat – například tím, že jí jen pomeranč denně, nebo pijí jen dokonce třeba citrón s vodou. Tohle určitě není vhodné, a důležité je popřípadě nastavit dietu správně, a tak aby tělo přijímalo veškeré živiny, které potřebuje a zároveň, aby to bylo šité přímo na míru tobě. O tom si více povíme v příštím článku.
  • Perfekcionismus a vysoká sebekontrola – člověk, který se snaží vše dělat perfektně, má přehnané nároky na sebe a soustředí na úspěch (např. ve škole, v sportu, v práci). To všechno může vést k tomu, že chce být dokonalý/á úplně ve všem, a to i v té postavě a váze.
  • Vnitřní nejistota a nízké sebevědomí – nízké sebevědomí a negativní sebehodnocení, mohou často vést k narušení vnímání vzhledu, postavy a váhy obecně.
  • Negativní zážitek nebo těžká životní situace – jako např. sexuální, fyzické zneužívání a násilí, rozvod, stěhování, přechod na jinou školu, šikana,
  • Rodina a rodinné prostředí – rodina a rodinné prostředí je velice důležité a ovlivňuje spoustu věcí v životě, takže to může být také příčinou poruchy příjmu potravy. Rizikové už je jenom to, že se vyskytuje porucha příjmu potravy v rodině, časté držení diet v rodině. Rodinné prostředí, které je zaměřené na výkon, sebekontrolu, perfekcionismus. Může to být i nedostatek péče od rodičů, nedostatek pozornosti, lásky, pochopení od rodičů. Rizikové může být ale i nadbytek pozornosti, lásky, tzv. opečovávání. Je důležité, jak rodiče přistupují k jídlu, k dietám a cvičení. Špatné je i takového to nucení do jídla.

Varovné signály

Varovných signálů může být celá řada. Je důležité koukat kolem sebe, a všímat si, když se něco děje a pokusit se to zkusit s dotyčným nebo dotyčnou řešit. Varovným signálem může být:

  • čtení o poruchách příjmu potravy a dietách
  • ztráta vlasů, zhoršení kvality vlasů
  • prudké změny nálad, depresivita, únava, nespavost
  • volné pytlovité oblečení
  • počítání kalorií, nadměrné cvičení
  • dlouhá doba na záchodě
  • odmítání jídla, konzumace jídla o samotě
  • užívání léků na hubnutí, projímadel
  • neobvyklé zvyky při jídle (krájení na malé kousky, pitvání, skrývání jídla)
  • nadměrné starosti o svojí váhu a vzhled
  • Dramatické zhubnutí za krátký čas

 

Další článek, který vyjde, bude o tom, jak můžeme poruchu příjmu potravy řešit, a jak si může dotyčný/á pomoct sama, a kam se může obrátit o pomoc.

 

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

 

X