Poruchy příjmu potravy II.

Poruchy příjmu potravy II.

10. 5. 2024
Dnešní článek pokračuje v tématu, který jsme načaly minulý týden, a to poruchy příjmu potravy. Tentokrát si povíme více o tom, jaké následky mají poruchy příjmů potravy, a jak si člověk může pomoct, když touto poruchou trpí, a na jaké odborníky se může obrátit.

 

Zdravotní následky poruchy příjmů potravy

Porucha příjmů potravy ovlivňuje fyzické i psychické zdraví jedince. Mohou se projevit tyto následky:

  • Celková slabost a únava, motání hlavy, dehydratace
  • Narušený metabolismus
  • Poruchy paměti
  • Neurologické problémy, svalová slabost, svalové křeče
  • Problémy se srdcem
  • Plicní problémy
  • Kožní problémy (např. suchá, praskající kůže)
  • Psychické problémy (pocity smutku, osamocení, zoufalství, bezmoci, deprese, sebevražedné sklony, sklony k sebepoškozování)
  • Trávicí obtíže (bolesti břicha, průjem, zácpa)
  • Kazivost zubů
  • zvředovatělý jícen
  • horší kvalita nehtů, vypadávání vlasů,
  • ztráta menstruace, problémy s plodností
  • problémy s krví (např. nízký krevní tlak)
  • problémy se spánkem

Jak si můžeš pomoct?

Člověk si může zkusit pomoct i sám, a to tak, že se zaměří na správný jídelníček a hlavně, že nebude držet nějaké drastické diety a najde si odborníka (výživový poradce), který mu poradí, jak na to. Základem je mít vyvážený jídelníček. A to v případě, když někdo chce zhubnout nebo i přibrat kila zpátky. Když někdo trpí poruchou příjmu potravy, tak je často podvyživený nebo mu chybí nějaké živiny, které nepřijímal a vylučoval ze svého jídelníčku. Takže je potřeba je získat zpátky, a proto se právě nastavuje správný jídelníček. Denně bys měl/a mít dostatek bílkovin, sacharidů a tuků a hlavně i vlákniny. Dále také dostatek vitaminů a minerálů, na ty by se nemělo zapomínat. Vyhnout se nadměrnému množství soli a cukru. Přijímat veškeré živiny a hlavně tolik, kolik je potřeba. To je vážně jen takový základ. Nejlépe je, kdy to probereš s odborníkem, který ti nastaví jídelníček, jak budeš potřebovat. Každému vyhovuje něco jiného, i v tom jsme individuální. Je důležité na to myslet, opravdu jídelníček je velice důležitý.

Jak už jsme psali v minulém článku, důležité je také se neporovnávat. Vím, že je to obtížné v dnešním světě to nedělat, ale způsobuje to pak pochybování o sobě, že člověk není dost dobrý, a mohl by být hezčí, hubenější apod. Ale vůbec nezaleží na tom, jak člověk vypadá, každý z nás je originál, a to je na tom právě to hezké. Je jedno, že někdo má modré oči, a někdo hnědé oči. Je vysoký nebo malý, hubený nebo ne, je prostě takový jaký je a vůbec to nesnižuje jeho hodnotu. Hlavně, jak už jsme psaly minule, každý se vyvíjí v pubertě jinak, je to individuální. Některé se zvětší prsa a boky a některé zase ne. A je to úplně normální a v pořádku. To samé na soc. sítích. Nikdy nevíš, jak moc je fotka upravená (zvlášť teď, když do toho vstupuje i umělá inteligence), a co za tou fotkou je. Třeba to, že týden ta holčina vůbec nejí, aby vypadala takhle, a to není vůbec dobře. Mysli tedy na sebe, a pokus se neporovnávat!

Dobré je také si najít někoho, kdo tě podpoří, když se s poruchou příjmu potravy potýkáš. Může to být úplně kdokoliv, kamarádi, rodina, přítel nebo přítelkyně. Ta podpora, je hodně důležitá, protože na to nebudeš sám/sama.

Zkus se zaměřit i na změnu svých návyků. Jako právě v tom jídle, ale i ve cvičení. Nadměrné cvičení není vůbec dobré pro tělo, vše je potřeba dělat s mírou. Bude to určitě těžké, to z ničeho nic změnit, když si na zvyklý/á, ale nezdávej to. Časem si vytvořím nový návyk, tentokrát už ten správný, který přispívá k tvému zdraví.

Zkus aplikaci Nepanikař. Tuto aplikaci si můžeš stáhnout do svého mobilu, a je úplně zadarmo a vyvinuta odborníky. Je tam rozcestník různých problémů, s kterými aplikace dokáže pomoc a jeden z nich je porucha příjmu potravy. Jsou tam různé tipy třeba na ten jídelníček, co dělat, když máš člověk výčitky, když se nají, různé úkoly a výzvy, které můžeš postupně plnit, a také si tam můžeš napsat třeba jídlo, které máš ráda, a i kterého se bojíš. Je tam toho opravdu spousto, a je to super aplikace.

Na jaké odborníky se můžeš obrátit?

S tímto vším a ještě dalším ti mohou pomoct i odborníci. Neboj se na ně obrátit, a říct si o pomoct. Jsou tu od toho, aby ti pomohli. I když je pochopitelné, že člověk nechce hned všechno rozebírat s odborníkem, třeba se bojí a stydí se, ale to vůbec není potřeba, jsou to odborníci, a chtějí ti jen pomoci, aby ti bylo lépe. Tak se neboj, když tak se na ně obrátit.

  • Výživový poradce – ten ti pomůže právě nastavit jídelníček, stravovací návyky.
  • Psychoterapeut – psychoterapeut ti může pomoct s tvými pocity, nálady, a myšlenkami, dává ti podporu a porozumění, pomáhá ti stabilizovat a dodržovat nové návyky jedení a cvičení.
  • Psychiatr – psychiatr ti může pomoct v tom, že když to bude potřeba, může předepsat nějaké léky, většinou na stabilizaci nálady, úzkosti apod.
  • Centrum Anabell – Centrum Anabell je organizace, která pomáhá lidem, kteří trpí poruchou příjmu potravy a nabízí spoustu možností. Nabízejí poradenství, jak fyzicky, ale i online. Mají i dokonce telefonickou linku a chat a svépomocnou skupinu. To je skupina lidí, kteří mají zkušenosti s poruchou příjmu potravy, anebo se s ní léčí, a schází se, aby si navzájem poskytly podporu, pochopení a motivaci. Podporují sami sebe navzájem, každý pracovník na schůzky nechodí. Je tam také k dispozici nutriční poradce, terapeut a další odbornici.

Nevzdávej se

Léčba poruchy přijmu potravy je dlouhá a není vůbec lehká. Na cestě za vyléčením to může dotyčný nebo dotyčná chtít vzdát, a mnohdy opravdu klopýtne. Hlavně to ale nevzdávej, i když někdy něco nepovede, pořád to za to stojí, jít bojovat dál.

 

Vaše teréňačky Zuzka a Týna

X